четвер, 20 червня 2019 р.

Для того, щоб інформація була сприйнята слухачами, варто подавати достатню кількість фактичної інформації, не забуваючи про емоційну забарвленість. Кожен з нас має певний переважаючий тип мислення. Для того, щоб давати матеріал учням збалансовано, скористатися моделлю Цілісного Мозку Германа.

Модель дослідника і художника Н. Германа говорить про те, що кожному з нас властиві 4 типи мислення. Зазвичай 2 з них розвинені, тоді як решта - слабкі. 

4 типи мислення:

1️⃣ Аналітичне мислення.
Аналітичне мислення покладається на факти та логіку. Через нього проявляється раціональна частина вашої особистості. Цей тип мислення проявляється в зборі інформації, аналізі даних, оцінці ситуацій або ідей на основі фактів і використання логічних доводів.

2️⃣ Послідовне мислення.
Послідовне мислення добре організоване і містить багато деталей. Люди з таким типом мислення спираються на процедури і виконують роботу за стандартами, та вчасно. Найбільш підходяща діяльність для цього типу мислення - робота, орієнтована на деталі, вирішення проблем, організація і впорядкування.

3️⃣ Міжособистісне мислення.
Такий тип мислення фокусується на роботі в команді. Люди цінуються найвище і вони завжди в пріоритеті. Емоції, почуття, духовність та мораль пов'язані з цим типом мислення. Міжособистісне мислення задіється під час командної роботи, роботи з людьми, в намаганнях зрозуміти та співчувати оточуючим.

4️⃣ Образне мислення.
Образне мислення неструктуроване і спонтанне. Люди з цим типом мислення люблять пригоди і схильні до ризику, схильні прислухатися до інтуїції. Превалюючі види діяльності - створення стратегій, пошук нових рішень, експерименти, ініціативне вирішення проблем.

За цією моделлю Н. Герман створив тест, що допоможе визначити стилі мислення, які у вас розвинені найбільше. 

Однак, застосування моделі полягає у розумінні і розвитку своїх слабких типів мислення.

🍎 Для розвитку аналітичного мислення почніть із навичок критичного мислення. Вирішуйте задачі на логіку. Обмірковуючи щось концентруйтесь на фактах. Працюйте з цифрами. 
Поспостерігати за собою, намагаючись частіше звертатись до фактів, та логіки.

🍎 Для розвитку послідовного мислення попрацюйте над своєю організованістю. Запровадьте систему тайм-менеджменту, структуруйте особисті речі. Формуйте списки справ, виставляйте пріоритети і відмовляйтеся від зайвих для вас справ. 
Намагайтесь приймати більш виважені, та обдумані рішення. Скористайтеся формальними методами, створеними спеціально для цього. 
Якщо послідовне мислення розвинене погано, у вас можливо є проблеми з формальним підходом та інструкціями. Зверніть на це увагу.

🍎 Для розвитку міжособистісного мислення присвятіть свій час іншим. Щиро спілкуйтеся з оточуючими, більше слухайте. Попрацюйте над емоційним інтелектом через розвиток емпатії, проявляючи людяність, довіряючи іншим. Дізнайтеся більше про особистості своїх учнів, поцікавтеся їх інтересами поза предметом вивчення.

🍎 Для розвитку образного мислення Розвивайте свої креативні здібності. Використовуйте більше творчих інструментів в своїй роботі, намагайтеся мислити нестандартного. Для цього є велика кількість технік, основних на асоціаціях, об'єднанні різних сфер діяльності (наприклад ігор і навчання).
Попрацюйте з візуальним образами та матеріалом: розгляньте красиві картини, фото, відео. Приймаючи рішення, частіше прислухайтесь до інтуїції.

Розвиваймо гармонійні особистості в собі та інших разом з Prosteer😉

Немає коментарів:

Дописати коментар