пʼятниця, 19 травня 2017 р.

ЗНО: Зійти На Олімп
Не позначай ЗНО у своїй свідомості моментом «Х», сприймай його як можливість досягнення мети. Мета у тебе є – вступити до університету. А школа, ВНЗ і підготовка до ЗНО зокрема – це лише сходинки до мрії, тест на силу волі, який ти неодмінно складеш. Уяви, що ЗНО – це твій власний Олімп, на який необхідно зійти – і починай сходження!
Біля підніжжя Олімпу
Основна частина дистанції
Штурмувати Олімп спочатку цікаво, потім – складно, а на вершині – найпростіше. Цей же принцип діє і під час підготовки до ЗНО. Щоб налаштуватися на роботу, починай з приємного та цікавого, потім переходь до складнішого, а закінчуй найпростішим, позаяк наприкінці заняття ти втомлений, рівень уваги та концентрації знижується.
Вихід на фінішну пряму
У печері власних страхів
  1. Запиши на аркуші паперу, що тебе непокоїть. Визнач конкретну причину свого страху. Якщо тебе лякає певна подія, уяви найгірший її розвиток і те, чим це погано особисто для тебе. Потім розроби кілька варіантів вирішення уявленої ситуації, обери із них на свій розсуд найбільш доцільний. Тільки-но розробиш стратегію виходу із ситуації, що тебе найбільше лякає, боятися стане нічого.
  1. Хвилювання не допомагає, а лише заважає впоратися із проблемою. А тому під час вирішення складних життєвих завдань намагайся з’ясувати суть проблеми замість того, щоб зосереджуватися на своїх емоціях.
  1. Найефективнішим способом подолання страху для тебе стане той, який ти розробиш для себе сам. Знайди свій власний психологічний метод подолання страху. Заплющ очі й почни уявляти щось приємне. Спочатку хай це буде мальовничий пейзаж – спробуй детально уявити його перед очима. Тоді переходь до музики – нехай у думках залунає спокійна мелодія – якщо не можеш подумки її відтворити, увімкни її на плеєрі. Зрештою, уявляй спів пташок або шум морського прибою. Час зосередитися на відчуттях. Уяви, як ступаєш ногами по гарячому піску, плаваєш у воді чи летиш у повітрі. Що точнішими будуть відчуття, то швидше вдасться заспокоїтися.
Правила 10 «НЕ»:
  1. Не зволікай з підготовкою! Пам’ятай, що часу у тебе не так багато, щоб його марнувати, але й не так мало, щоб впадати у паніку. Використовуй свій час раціонально.
  1. Не зациклюйся! Скільки б не лишалося до ЗНО, не можна тільки про нього думати вдень і вночі. Це викликає негативні емоції, надмірне емоційне збудження, а через них ти втомлюєшся й погано сприймаєш інформацію. Час від часу думай про щось приємне, мрій, влаштовуй собі «хвилини спокою», під час яких дозволь думкам текти у вільному напрямку, не зосереджуючись ні на чому конкретно.
  1. Не намагайся повністю позбутися страху! Абсолютна відсутність страху – це психічний розлад. Йому просто варто навчитися протидіяти, прийняти, усвідомити та проаналізувати. Відчувати страх цілком природно, однак важливо вміти контролювати його рівень.
  1. Не перевантажуй себе! Інтенсивна підготовка – запорука успіху, але важливо не перестаратися. Перевантаження спричиняє розлади сну, погіршує концентрацію уваги, провокує тривожний стан. А тому не намагайся охопити все й одразу. Добре лише те, що в міру. Пам’ятай про це!
  1. Не панікуй! Не все в цьому житті так складно, як може здатися на перший погляд. Якщо ти готуєшся систематично та сумлінно, то встигнеш не лише вивчити, а й повторити пройдене. Відтак перед ЗНО будеш достатньо добре підкованим, аби впоратися з цією сходинкою на шляху до заповітного Олімпу.
  1. Не зловживай продуктами з високим вмістом кофеїну! Незначна доза шоколаду здатна поліпшити ефективність розумової праці. Однак, не забувай, що під час складання ЗНО ти й так досить знервований, відповідно, стимулювати мозок додатково кофеїном небажано, бо це посилить тривогу й унеможливить заспокоєння.
  1. Не порівнюй себе з іншими! Розповіді про те, хто й скільки часу витрачає на підготовку, можуть дезорганізувати та сприяти посиленню занепокоєння. Почувши, що хтось займається вдвічі більше, ніж ти, починаєш дорікати собі, маючи вільну хвилинку. З’являється відчуття, що ти працюєш недостатньо, що, зрештою, призводить до невпевненості в собі. А між тим, на засвоєння одного й того ж матеріалу різним людям потрібен різний час. А тому, якщо ти встигаєш погуляти після занять – це означає, що ти просто вмієш раціонально використовувати свій час.
  1. Не налаштовуй себе на невдачу! «Не можу!», «Не здатен!», «Не вдасться!», «Не вивчу!», «Не складу!» – забудь ці фрази раз і назавжди! Навпаки, намагайся думати про хороше. Сформулюй усе, до чого прагнеш, і уяви, що ти це вже маєш. Час від часу кажи собі про це вголос.
  1. Не позбавляй себе права на помилку! Зробити абсолютно все ідеально – це просто фізично неможливо, а тому під час складання тесту думай лише про якість виконання завдань, а не про можливий результат.
  1. Не забувай про відпочинок. Музика, спорт, спілкування з друзями – це найбільш ефективні способи позбутися хвилювання. Візьми собі за правило щодня влаштовувати моменти релаксації. Проводь час на свіжому повітрі. Не нехтуй сном – для ефективної підготовки спати потрібно не менше 8 годин на добу.
*Редакція «Студвею» не впливає на зміст блогів і не несе відповідальності за думку, яку висловлює автор.
До грандіозного сходження на вершину своєї мрії приготуйся заздалегідь. Не відкладай пошук спеціальностей і вишів за предметами ЗНО. Пошук ВНЗ за спеціальністю може зайняти багато часу, тому краще завчасно визначитися з майбутнім навчальним закладом; обери предмети, з яких складатимеш тестування та напиши розклад додаткових занять. Це допоможе уникнути паніки й налаштуватися на продуктивну працю.
Початок грандіозного сходження
Отже, з організаційними моментами покінчено: ти запасся гарним альпіністським спорядженням із підручників та посібників і зібрав відважну команду вчителів і репетиторів, які супроводжуватимуть тебе у процесі підкорення вершини успішного складання ЗНО.
Тепер головне: змусити себе зробити перший крок до тієї вершини, тобто почати систематичну, якісну підготовку до незалежного тестування. Насамперед, знайди для себе мотивацію, що допоможе у вивченні того чи іншого матеріалу. Добре, якщо предмети ЗНО для вступу збігаються із твоїми зацікавленнями. Якщо ж твоя головна мотивація: «Так треба!», перетвори її у «Я так хочу!» – знайди у студійованому матеріалі запитання, що могли б тобі знадобитися для досягнення якихось інших особистих цілей чи були б цікавими для загального розвитку.
Якщо це не допомагає, спробуй перехитрити сам себе: склади свій розклад так, щоб заняття з нецікавого чи важкого предмету і заняття улюбленою справою (спортом, малюванням, танцями тощо) відбувалися в один день. Нехай хобі стане винагородою за пережиті заняття з важких предметів.
Вітаю, ти знайшов мотивацію й успішно стартував у підготовці до ЗНО. Попереду – довга дистанція із занять, вивчення й повторення матеріалу. Щоб її подолати, тобі не завадить засвоїти кілька порад із планування часу. Тепер, коли організаційні моменти залишилися позаду, менше звертай увагу на свої емоції, більше – на зміст матеріалу, який необхідно засвоїти.
Спочатку підготуй робоче місце: прибери зі столу всі зайві речі, позбудься картин, що заважають зосередитися: літніх пейзажів, фотографій коханої людини і всього, що може стати поштовхом до переключення на більш приємні, але менш важливі у цій справі теми. Долаючи виступи гір, не думай про острови – пам’ятай про це!
Під час самостійної підготовки систематизуй вивчення матеріалу: розроби детальний маршрут своїх мандрів світом шкільних знань – розташуй за порядком усі розділи і теми, щоразу плануючи наперед, що саме збираєшся вивчити сьогодні.
конспект
Чергуй заняття і відпочинок. Після кожного заняття влаштовуй собі маленьку перерву, під час якої виконуй помірні фізичні навантаження: походи по кімнаті, послухай музику, покатайся на велосипеді чи вигуляй собаку. При цьому не забувай чітко розраховувати свій час, щоб відпочинок був справді перервою між заняттями, а не навпаки.
Вивчаючи матеріал, намагайся його зрозуміти й інтерпретувати, а не завчити. Прочитавши матеріал, спробуй передати його своїми словами, уявляй в образах.
Дистанцію пройдено, усе вивчено та засвоєно. Єдине, що залишається – пережити день складання тесту, тобто досягти вершини Олімпу. Перш ніж почати виконання тестових завдань, уважно ознайомся із їхнім змістом. Визнач, скільки приблизно часу витратиш на виконання кожного завдання.
Почни із того, що на твою думку, знаєш найкраще. Найбільш важкі завдання виконуй задовго до кінця тесту, залиш час на перевірку. Якщо у тебе з’являться складнощі під час виконання завдань, не панікуй. У крайньому разі застосовуй інтуїцію, логічне мислення, скористайся методом виключення. Після закінчення роботи над тестом не намагайся самотужки вирахувати свій результат, не став собі оцінок передчасно – це подовжить хвилювання й завадить вийти зі стану знервованості.
Зроби для себе щось приємне: розважся чи придбай омріяну річ – у будь-якому випадку ти на це заслуговуєш!
Щоб ти знав, навіть у найдосвідченішого альпініста тремтять ноги перед тим, як ступити на вершину гори. Страх перед ЗНО відчувають усі, головне – навчитися приборкувати негативні емоції. Зробити це можна кількома способами:
Поради абітурієнтам перед вступом в університет
Ось такі нехитрі поради допоможуть тобі пережити ЗНО й успішно подолати цю сходинку на шляху до значно вищих вершин і ще більш вагомих звершень у подальшому. Успіхів тобі!
Автор: Ірина Голотова, студентка літературної творчості НаУОА, автор поетичної збірки «Назустріч майбутньому», стажер Вільно.Шлях
Джерело: http://studway.com.ua/ziyti-na-olimp/

Немає коментарів:

Дописати коментар