пʼятницю, 30 серпня 2019 р.



Без оцінок
Однією з найбільш непередбачуваних тем на ЗНО з української мови є фразеологізми. Наприклад, у ЗНО-2019 (додаткова сесія) учні могли заробити 4 бали, знаючи значення таких: підносити до небес, нагуляти жиру, дати відкоша, слова не видавиш, спасти з лиця, ударити по руках, заварити кашу, язик без кісток, давати прочухана. Щойно, читаючи текст, Ви зрозуміли всі 9 одиниць? 
Тому нелегким завданням для вчителя є обраний шлях(-и) вивчення цієї теми. У нашій освітній студії Без оцінок ми послуговуємося декількома. Залюбки ділимося з вами. Сподіваємося, ви теж напишете нам у коментарях, що було найбільш дієвим інструментом для вас.

1. Створення ілюстрацій до фразеологізмів (на зразок, https://zno.if.ua/?p=3809).
2. Перегляд відеопрактикумів (на зразок, https://navsi200.com/problemni03/) дякуємо таким авторам, як Анна Огойко (Anna Ohoiko).
3. Асоціативне вивчення, пов’язане з історіями походження фразеологізмів (можна скористатися текстами - http://zno.academia.in.ua/mod/book/view.php?id=1365).
4. Вивчення за тематичними групами (наприклад, фразеологізми з певним стрижневим словом або значенням: https://dovidka.biz.ua/frazeologizmi-zi-slovom-yazik/).
5. Вивчення синонімічних / антонімічних рядів (словник синонімів - http://www.rozum.org.ua/index.php?a=index&d=24).
6. Сторітелінг з використанням фразеологізмів (найкраще працює сучасна тема, викладена з уживанням класичних фразеологізмів).

Немає коментарів:

Дописати коментар